Wednesday 25 July 2012

Високо-интензивна кардио тренировка

От доста време се смяташе, че кардио упражненията с ниска интензивност са най-добрата опция за отслабване. Според проучванията, този вид упражнения изразходват калории предимно от подкожните мазнини. Това наскоро беше опровергано и нов метод с по-различна концепция се наложи като много по-ефективен. Кардио метода се казва HIIT (High-Intensity Interval Training или интервална трениворка с висока интензивност на български). Концепцията му е съвсем проста – редуват се кратки интервали от време с висока и ниска интензивност. Ако тренирате на машина (кростренажорм бягаща пътека и тн.) и следите индикаторите, може би ще забележите, че ако тренирате с ниска интензивност за 30-45 минути, вие ще изгорите повече калории, от колкото ако правите 15 минути HIIT. Това обаче не е съвсем вярно, понеже когато правите високо интензивна тренировка, вие продължавате да изгаряте мазнини дори след края на самата тренировка.

Може да ви изглежда прекалено хубаво за да бъде истина факта че можете да отслабвате дори и само с 15-минутна тренировка, но е истина. Все пак, имайте предвид, че това не е разходка в парка. HIIT тренировката изисква прецизност и взискателност, но пък-крайният резултат си струва, а пък и спестявате време. Тренировката с висока интензивност ускорява и вашият метаболизъм, което означава че вие целодневно изразходвате повече калории. Разбира се за да се стигне до отслабване, вие трябва да изгаряте повече калори, от колкото сте поели с храната, а HIIT `ще ви помогне да наклоните везната във ваша полза и да почнете да отслабвате. Не забравяйте и да поддържате добър хранителен режим.

HIIT може да се изпълнява както на фитнес машини, така и вкъщи и на открити пространства. Независимо къде ще тренирате, задължително загрейте за 3-5 минути преди тренировката. След като загреете добре, започвате с интервалите.

Начинаещите е добре да започнат с 30 секунди с по умерено темпо (старайте се да използвате около 50-60% от капацитета си) и след това за 30 секунди изпълнявайте упражнението с колкото се може по-голяма бързина. След това повторете. Ако тренирате на велоергометър или кростренажор, настройте уреда на подходящата трудност, за да се уверите че се натоварвате достатъчно.

Изпълнете 5-8 интервала наведнъж. Ще се уверите, че е доста по-трудно от колкото изглежда.
След това направете почивка от 2-3 минути или се движете с много ниска интензивност. Това е всичко, което трябва да правите. Реалният сбор от само5-8 минути тренировката е напълно достатъчен за да изгорите много калории и да започне постепенно отслабване.

Метода е напълно приложим към всички кардио упражнения. Дори да нямате велоергометър или бягаща пътека, вие можете да съчетаете HIIT с тичане в парка, плуване, скачане на въже и тн. Просто спазвайте интервалите и резултатите скоро ще дойдат.

1 comment:

  1. Аз използвам reduslim за да отслабна бързо и без да се напрягам. Не мисля че има по добра хранителна добавка. Препоръчвам!

    ReplyDelete