Wednesday 29 December 2010

10 иновативни съвета за топене на излишните мазнини

Главната цел на всеки хранителен режим е да се намали калорийния прием и да се увеличи калорииния разход. Това обаче не значи, че трябва да гладувате и дори не значи, че трябва да изключите напълно от дневното си меню, всички онези неща, които обожавате да си похапвате. Има няколко важни стъпки, които ще ви помогнат да постигнете желаната форма:

1. Започнете да тренирате с тежести. 3 пъти седмично за около 40 минути интензивно трениране с правилните упражнения е напълно достатъчно.
2 Увеличете приема на източници на протеин (като месо, риба, яйца, мляко и млечни продукти, бобови храни) и внимавайте с количеството въглехидрати и мазнини, които приемате. Яжте въглехидрати (ориз, пълнозърнест хляб, картофи и др.) предимно в първата половина на деня.
3. Яжте поне 5 пъти на ден. Това ще ускори вашият метаболизъм и вие ще изгаряте калориите по-бързо и лесно.
4. Правете кардио упражнения или поне си правете разходки, винаги когато имате възможност.
5 В никакъв случай не отслабвайте с повече от 1- 1.5 кг на седмица. Ако губите повече тегло, тялото ви ще започне да разгражда и голяма част от мускулната ви маса и метаболизма на тялото ще се забави драстично. Затова ако забележите, че отслабвате прекалено бързо, увеличете малко калорииния прием.
6. Пийте много вода. Тя е също много важна за метаболизма на тялото. Ако сте дехидратирани, ще ви бъде много по трудно да отслабвате качествено.
7. Изхърлете всички газирани напитки, "натурални" сокове и тн. , защото те са пълни със захар. Има много напитки с подсладители на пазара в момента, които не съдържат захар и калории и могат успешно да заместят висококалоричните си събратя. По мое мнение, някои от тях са дори по вкусни.
8. Яжте много зеленчуци. Те ще ви предпазят от високите нива на инсулин, когато ядете въглехидрати и ще ви осигурят чувство за ситост и пълен стомах и няма да усещате глад.
9. Позволявайте си някои от "забранените" храни (пица, сладолед, торта) в 1-2 хранения седмично, в разумни количества разбира се. Това ще ви освежи психически и ще ви даде сили да продължите да следвате диетата си.
10. Мерете теглото си веднъж седмично за да следите прогреса си. Правете го винаги сутрин след ставане и след като сте посетили тоалетната.

Надявам се, че тези съвети са ви харесали и ще успеете успешно да ги приложите, ако все още не сте ги.  Можете да ме питате, ако нещо не е ясно и да споделите вашият прогрес. Ще се постарая да отговоря на всички ви :)