Tuesday 8 February 2011

L-Карнитин: Истината за популярната аминокиселина.

Всички свързват л-карнитина с отслабването. До колко обаче тази аминокиселина наистина помага за разграждането на мазнини и наистина ли играе ключова роля в топенето на излишни килограми?
   Ролята на л-карнитина е да пренася мастните киселини директно в клетката и да изнася отпадъчните продукти от нея след израсходването на енергията. На теория звучи добре, но на практика прекият ефект върху загубата на телесни мазнини е минимален. При това, за да извлечете малката полза от него, трябва да внимавате за няколко неща. Л-карнитина има полуживот от 17 часа и се изхрърля от тялото сравнително бързо. Освен това максималните стойности му стойности в човешкия организъм се достигат около 4 до 6 часа след приема му, което означава, че вие трябва да приемате л-карнитин 3-4 часа преди тренировка. Ако не тренирате, използването на л-карнитин се обезмисля напълно.
Винаги съм се дразнил, когато разни псевдо-специалисти от сферата на хранителните добавки промотират л-карнитина и съдържащите го фетбърнери с думите "Ей с това ще свалиш 10кг за един месец". Това е смешно и несериозно. Да не говорим, че има толкова ментета и форми на л-карнитин на пазара в момента, които просто не могат да се усвоят от организма. Затова моят личен съвет е да си съставите правилен тренировъчен план и да инвестирате парите си в максимално здравословен хранителен режим и чак тогава да мислите за л-карнитин и други суплементи за отслабване.

No comments:

Post a Comment